TEMEL DENİZ EĞİTİMLERİ
TEMEL DENİZ EĞİTİMLERİ-I (TEDE-I)
Deniz Harp Okulu öğrencilerine denizcilik yeteneklerini kazandırmak, bunları geliştirmek ve gemilerdeki erbaş/er, astsubay ve subay görevlerini uygulayarak öğretmek amacıyla yapılan eğitimlerdir. Bu eğitimler yıl boyunca: .Eğitim botları .Okul gemileri .Gemi idare havuzunda icra ettirilir.




Eğitimlerde her bir öğrencinin birinci ve ikinci yarıyıllarda birer hafta süreyle gemilerde görev yapması esas alınır. Yapılan eğitimlerde; birinci sınıf öğrencilerine, okulun birinci döneminde uzaktan kumandalı savaş gemilerini havi gemi idare havuzunda ve okul gemilerinde/eğitim botlarında standart komutlar ve savaş rolelerinin öğretilmesi ile gemi kullanma eğitimleri, ikinci dönemde ise diğer sınıflarla birlikte eğitim botlarında er görevleri yaptırılmaktadır. İkinci sınıf öğrencilerine eğitim botlarında astsubay görevleri, üçüncü sınıf öğrencilerine, eğitim botlarında subay görevleri, dördüncü sınıf öğrencilerine ise vardiya amiri görevleri öğretilmektedir. Bu sayede her bir öğrenci, ileride alacağı görevlerde her kademedeki personelin yapacağı işleri öğrenme fırsatı bulmaktadır.
TEMEL DENİZ EĞİTİMİ-II (TEDE-II)
Dördüncü sınıf öğrencilerinin hafta sonu Pazar günleri İstanbul Boğaz´ında yoğun deniz trafiğinde kumanda yeteneklerini geliştirmek amacıyla her dönem iki kez eğitim botlarında uygulanan eğitimlerdir. Üçüncü ve ikinci sınıf öğrencileri eğitimler esnasında bot personeli olarak görev yaparlar.
İLERİ DENİZ EĞİTİMLERİ)
İLERİ DENİZ EĞİTİMİ-I (İDE-I)
Birinci sınıftan İkinci sınıfa geçmeye hak kazanan öğrencilere Karadeniz limanlarına istinaden okul gemileri ile yapılan deniz eğitimidir. Bu eğitimler öğrencilerin gemideki yaşam şartlarına alışması, yurt içi limanlarını tanıyarak genel kültür ve temsil yeteneklerinin geliştirilmesine yönelik olup her bir dönemi azami dört hafta süre ile icra edilir. Bu eğitim; okul gemilerinde er,erbaş ve astsubay görevlerinin yapılması şeklinde icra edilir.


İLERİ DENİZ EĞİTİMİ-II (İDE-II)
İkinci sınıftan üçüncü sınıfa geçmeye hak kazanan öğrencilere kamp eğitimi içerisinde Marmara limanlarına istinaden okul gemileri, eğitim botları ve yatlar ile yapılan deniz eğitimidir. Bu eğitimler öğrencilerin gemideki yaşam şartlarına alışması, yurt içi limanlarını tanıyarak genel kültür ve temsil yeteneklerinin geliştirilmesine yönelik olup her bir dönemi azami on gün süre ile icra edilir. Bu eğitim; okul gemilerinde er, erbaş ve astsubay görevlerinin icrası, eğitim botlarında astsubay ve subay görevlerinin icrası yelkenli yatlarda ise yat role görevlerinin yapılması şeklinde icra edilir.
AÇIK DENİZ EĞİTİMİ (ADE)
Dördüncü sınıfa geçmeye hak kazanan öğrencilere, okul gemilerinde uzun süreli seyir şartlarının yaşatılması, gemide astsubay görevlerinin fiilen yaptırılması ile yurt dışı liman ve denizlerin tanıtılması maksadıyla azami dört hafta süre ile Akdeniz limanlarını kapsayacak şekilde icra edilir. Ziyaret edilen limanlarda tarihi ve turistik yerler gezilir, tertip edilen sosyal faaliyetlere iştirak edilir.


KAMP EĞİTİMİ (II/S)
İkinci sınıftan üçüncü sınıfa geçmeye hak kazanan öğrencilere yaz döneminde icra ettirilen eğitimdir. Bu eğitimde İDE-II eğitimi, zorunlu denizcilik konularının kurs şeklinde verilmesi ve tatbikatının yaptırılması, yüzme ve eğitim botları/sportif teknelerle denizcilik eğitimi verilmesi amaçlanmaktadır.
YELKEN KÜREK VE GEMİCİ BAĞI EĞİTİMLERİ
Deniz Harp Okulu öğrencilerine Çarşamba günü hariç hafta içinde yatlar, yelkenli ve kürekli teknelerle denizcilik ve gemicilik eğitimi verilmektedir.
Bu eğitimlerde amaç;
(1) Denizcilik ve gemicilik niteliklerini kazandırmak,
(2) Kürekli tekne kullanma ve sevk yeteneği kazandırmak, yıllara bağlı olarak geliştirmek,
(3) Yat ve yelkenli teknelerde bütün role yerlerinde görev yapabilmek, kullanma ve sevk yeteneği kazandırmak, yıllara bağlı olarak geliştirmek,
(4) Gemici bağlarını öğretmek ve teknelerde kullanma yeteneği kazandırmak, yat/yelken eğitimlerinde uygulamalarını geliştirmek,
(5) Muhakeme yeteneği kazandırmak,
(6) Denizcilik terimlerini öğretmek ve teknelerde kullanımını sağlayarak uygulamaları geliştirmek,
(7) Yatlarda uygulamaları göstererek bahriye örf ve adetlerini kazandırmaktır.
Bunun yanında; yelken ve kürek takımları ulusal ve uluslararası yarışmalara iştirak etmektedirler.




DONANMA STAJI
Dördüncü sınıf akademik eğitimlerini tamamlayan öğrencilere mezuniyet öncesinde atanacakları görev şartlarına hazırlanmak ve görev yapacakları ortama girmeden önce kendilerini yetiştirmelerine olanak sağlamak maksadıyla donanma gemilerinde branş subayı yardımcılığı yapmak suretiyle aldıkları eğitimdir.





